UncategorizedСексологична консултация

Сексологична консултация

La consulta sexológica

Сексологична консултация

Оплакванията и неудовлетвореността от секса са актуални теми в терапията на двойки и в сексологичната консултация. Познати затруднения като преждевременна еякулация, проблеми с ерекцията, болка по време на полов акт, липса на оргазъм и др. са някои от проблемите, с които се сблъскваме в нашата работа.

Клиентите често идват в търсене на възможно най-бързото решение на проблемите, които застрашават благополучието им като двойка в техният интимен свят, проблеми, които не могат да обсъдят един с друг, поради срам или страх. Често очакват да им се каже какво да правят, как да се държат, да им се каже кой от тях греши, дали трябва да се разделят или не, а в някои случаи – дали са нормални. Идват на консултацията с цел да получат „вълшебната рецепта“, без да е необходимо да правят дълбоки промени. Това предразположение идва от модела на медицинското обслужване, при който след кратка среща си тръгваме с готово решение. Това не е нито добро нито лошо, а просто начинът, по който работи медицината. Трудностите идват от надеждата, че и сексологичната консултация функционира така. За съжаление, тук трябва да прибегнем и изминем други пътища.

Очаквания и предположения

Преди да мога да ви помогна по какъвто и да е начин, първо трябва да ви опозная. Въпреки че клиентът познава професионалиста, това обикновено става чрез препоръка или чрез социални профили докато, професионалистът знае много малко за него, в началото почти нищо.
Преди да знам какво мога и/или не мога да направя, за да им помогна, трябва да мога да вникна в тяхната история, да разбера какви фактори може да са повлияли и допринесли за трудностите, колко гъвкави са техните желания, до каква степен искат да се променят, какви очаквания имат и т.н. Оттук започва работата по консултиране и сексуална терапия – поставяне на парчетата от пъзела на масата и изграждане на план, така че те да се съчетаят в съответствие с това, което клиентът разбира като най-добро за живота си.

За повечето хора е трудно да разберат какво искат в еротично-емоционалната сфера и да поискат това от партньора си. Това може да е следствие от мита за истинската любов или от предположението: „Ако ме обича, ще знае какво харесвам и какво искам“, „Ако трябва да му кажа, това не е любов“ и т.н. Този мит е толкова силно застъпен в начина ни на мислене, че често не осъзнаваме, че допринася за отчуждаването от партньора ни.

Друга причина, която пречи на искреното изразяване на желанията или нуждите е страхът от конфликт или отхвърляне. По същия начин, невъзможността да кажем „Не“ може да се дължи на идеята, че ще бъдем приети за егоисти или за да избегнем гнева.

Всъщност, ако човек никога не се е научил да уточнява и да знае, чрез самопознание, какво му харесва и какво би искал да бъде различно в сексуалното общуване, на другия е отредена ролята на гадател. Никой не притежава тези способности!

Когато връзката е добра двамата партньори смятат, че повечето от техните нужди са задоволени. Ако обаче индивидуалните потребности не бъдат удовлетворени, и освен това не бъдат изразени открито, това води до разочарование и нерядко до раздяла. Бариерите, които стоят на пътя на интимността; културните очаквания, липсата на изразяване на желанията и/или срамът, допринасят за тъжната и самотна изолация.

Няма причина да спирате да учите. Никога не е късно да откриете това, което желаете, което ви носи удоволствие и благополучие, дори ако досега не сте имали възможност да го изразите или изпитате. А ако имате партньор и се вдъхновявате взаимно да напредвате към идеала ви за връзка, в която да можете да изградите удовлетворяваща сексуалност, то това само ще сплоти вашите отношения и може да бъде прекрасно.

Не става дума да правите нещо, което всъщност не искате, само защото другият ви моли! Но да!, може да започнете приключение, в което да опитвате да правите неща един за друг, които са привлекателни, дори вълнуващи, въпреки че не са „типични“. Понякога може да е малко неудобно, дори странно, да излезете от зоната на познатото и да стъпвате “на сляпо”, но откриването на нови хоризонти много често ни изненадва приятно и заздравява връзката.

Милена Маринова, Сексолог.

Centro de Atención Sexológica Milena Marinova Ávila

адрес
Av. de Madrid, 12 2, C, 05001 Avila

имейл
consult@milena-marinova.com

телефон
+34 641 90 77 55
+359 877 38 37 52

Изпратете Whatsapp
Здравейте,
Как можем да ви помогнем?