UncategorizedМенопаузата не е краят

Менопаузата не е краят

La menopausia no es el final

Менопаузата не е краят

В определен момент от живота на жената, който е различен за всяка една, фоликулите в яйчниците започват да изчезват.

Официално не е възможно да се определи начална година, преди се твърдеше, че тя е между 45 и 55 години, но могат да се наблюдават случаи, които не попадат в този диапазон, поради факта, че това е много специфичен процес. Във всеки случай промените настъпват постепенно и можем да ги сравним с пубертета поради хормоналното разстройство, но по-скоро наобратно, т.е. фоликулите стават по-малко чувствителни към стимулацията на хипофизните хормони (FSH и LH).

Това означава, че броят на стимулираните фоликули намалява, а обемът на естрогена намалява в резултат на това. Поради тази причина менструалният цикъл започва да се променя, става нередовен, като интервалът между отделните периоди се увеличава. Целият този период се нарича климактериум.

С течение на месеците, до няколко години – държа да отбележа, че всяка жена е особен случай – броят на стимулираните фоликули намалява, както и количеството на отделяния от тях естроген, докато накрая менструацията изчезне напълно. Това е моментът, в който настъпва менопаузата.

Този период на промяна може да бъде съпроводен от някои симптоми, въпреки че е трудно да се определи кои от тях се дължат на хормонални промени и кои – на необходимостта от адаптация.

Горещите вълни, най-често споменавани от жените, са внезапно усещане за топлина, което обхваща тялото и предизвиква зачервяване на лицето и шията. Въпреки че са краткотрайни, те се повтарят многократно на ден, често през нощта, придружени от обилно изпотяване и/или безсъние. В тези случаи е полезно да се започнат нови навици, като например да се извършват различни дейности, които намаляват стреса и осигуряват релаксация с умерена физическа активност, например: йога, пилатес, плуване, ходене, масажи и др.

Често се усеща вагинална сухота, особено по време на проникване. Причината е, че вагината не е достатъчно овлажнена. Жените, които се радват на активен, постоянен и задоволителен сексуален живот, по-рядко страдат от този симптом. Упражненията на Кегел, използването на влагалищни топчета, мастурбацията и, в определени случаи, употребата на естрогенни кремове могат да помогнат.

Загубата на желание е една от най-подвеждащите заблуди, предлагани от старата парадигма, съсредоточена върху модела коитус-генитален-функционален. Както телата, така и умовете ни са способни да поддържат сексуални отношения през целия живот. Вярно е, че ритъмът се променя, но единствената голяма промяна е способността да се възпроизвеждаме, което от своя страна е само един етап от жизнения цикъл, а за някои жени дори е облекчение да не се притесняват за нежелана бременност. Сексуалните отношения престават да бъдат само генитални и се превръщат в удовлетворяващо преживяване, стига жената да се погрижи и да си го позволи.

Сексологичната консултация е насочена към трудностите, които могат да възникнат на този етап от адаптацията, и предлага средства, похвати и подкрепа на жените или на двойката в процеса на оптимизиране на възможностите да се съхрани нивото на живот.

 

Милена Маринова, Сексолог

Centro de Atención Sexológica Milena Marinova Ávila

адрес
Av. de Madrid, 12 2, C, 05001 Avila

имейл
consult@milena-marinova.com

телефон
+34 641 90 77 55
+359 877 38 37 52

Изпратете Whatsapp
Здравейте,
Как можем да ви помогнем?