UncategorizedЕректилна дисфункция или мъжка импотентност

Еректилна дисфункция или мъжка импотентност

Еректилна дисфункция или мъжка импотентност

Симптомите на еректилна дисфункция или мъжка импотентност варират от обикновени затруднения с ерекцията до физически признаци. 

По-голяма част от пациентите, които са диагностицирани с еректилна дисфункция започват да представят някои от следните симптоми:

1* трудности при втвърдяване на пениса

2* трудности при достигането или поддържането на ерекция

3* трудности при достигане на оргазъм и еякулация / усложняване на мъжката плодовитост/

4* ниско сексуално желание или чувство на неудобство от липсата на задоволителен полов акт

 

Кой е най-подходящият момент за да потърсите помощ?

Повечето мъже с еректилна дисфункция или мъжка импотентност търсят професионална помощ когато усетят, че сексуалният им живот е намалял, когото имат проблеми със създаването на деца или когато сексуалните им контакти са толкова намалели, че това води до спорове и проблеми във връзката.

Препоръчително е да не чакате толкова дълго. Ако затруднението се третира в ранните му етапи, е по-лесно да се обърне процесът и да се върне качеството на сексуалния живот.

По-долу ще ви оставя въпросника на международния индекс на еректилната функция, който е индикатор за качеството на ерекцията на пениса за диагностициране, лечение и наблюдение на състоянието на различни заболявания засягащи тази функция при мъжете. 

Този индекс се получава според сбора на точките на пет въпроса, като обхватът на отговорите е от един до пет, където последният е най- високият.

 

Причини или произход на импотентност

Тъй като ерекцията е повече от сложен физиологичен процес, който протича в тялото на мъжа и включва също толкова много органични фактори, причините за еректилна дисфункция могат да бъдат резултат от различни дисбаланси във веригата от събития.

 Съдови причини или проблеми с кръвоносните съдове.

Много проучвания показват, че мъжете с определени сърдечносъдови рискови фактори като затлъстяване, диабет високо кръвно налягане или хиперлипидемия /високи нива на липиди в кръвта/ имат много висок риск да започнат да имат проблеми с ерекцията. Повишаването на холестерола и триглицеридите в кръвта може да доведе до ендотелна дисфункция с увреждане на физическата цялост на този тънък съдов слой и индуциране на загуба на способността да произвежда, отделя и реагира на вазоактивни вещества като азотен оксид, което е особено полезен за механизма на ерекция на пениса. Когато ендотелиумът на кравоносните съдове на кавернозните тела на пениса е повреден, започва да има недостатъчен отговор на нервните, химически и механични стимули участващи в ерекцията.

 Еректилна дисфункция причинена от диабет

Захарният диабет е една от патологиите най-ясно свързани с еректилната дисфункция или нейното влошаване.Това е така, защото хроничното повишаване на глюкозата в кръвта има тенденция да увреди ендотелната функция и нейния отговор към екзогенни вещества, които причиняват ерекция.

 Проблеми в централната или периферна нервна система 

Нервите, които пътуват от гръбначния мозък до пениса, са отговорни за пренасянето и предоставянето на информация, необходима за разпознаване на приятни стимули и реагиране на тях предизвиквайки ерекция.

Това гарантира реципрочен синхрон между нервната система и еректиралия пенис. 

Еректилната дисфункция с неврологичен произход възниква в резултат на промени в нервните пътища /като тазовия нерв, който е важният/, в гръбначния мозък или в мозъка. Тези аномалии могат да възникнат от инфекциозни заболявания като менингит, възпалителни заболявания като дискова херния, невродегенеративни заболявания като множествена склероза, метаболитни като диабет или травматични като удар или падане с нараняване на гръбначния мозък. 

Интересно е да се разбере, че въпреки че ерекцията е автономна или неволна реакция, тъй като е интегрирана на нивото на сакралната област на гръбначния мозък, психологическите стмули, произвеждани в мозъка /риненцефанол, таламични ядра, лимбична система и хипоталамус/ могат също да се спуснат през костния мозък и да предизвикат ерекция. Това е от особена важност при работа с хора жертви на инциденти или злополуки, за изработване на терапевтичния план. 

 

 Еректилна дисфункция причинена от синдром на дефицит на тестостерон

Този синдром може да възникне в резултат на първична недостатъчност в тестисите /хипогонадизъм/, жлезите, в които се произвежда този хормон, или в резултат на хормонални промени, като ниско производство на хипоталамо-хипофизни хормони като FSH /фоликулостимулиращ хормон/ или  LH /лутеинизиращ хормон/, които насърчават секрецията на тестостерон в тестисите. Някои проучвания показват, че синдромът на дефицит на тестостерон намалява честотата на сексуалните мисли и броя на сексуалните контакти, както и промените в еякулацията.

 Други хормонални причини

Съществуват и други здравословни състояния, при които хормоналните дисбаланси, които не са свързани с тестостерона, могат да намалят сексуалната реакция и ерекцията.

Някои от тях са:

Хиперпролактинемия или повишен плазмен пролактин

Пролактинът е хормон, секретиран от хипофизата, чиято функция е да стимулира производството на мляко в млечните жлези на жената от края на бременността до периода на кърмене. При мъжете този хормон може да наруши сексуалната и еректилна функция, ако нивата са над 35 ng/mL.  

Промените в щитовидната жлеза и в производството на хормони на щитовидната жлеза, както поради дефицит, така и излишък, могат да доведат до проблеми вариращи от нарушения на желанието и либидото до забавена еякулация. Също така могат да намалят еректилния капацитет. Тази диагноза се потвърждава чрез лабораторно количествено определяне.

Надбъбречната недостатъчност или ниско производство на хормони от надбъбречните жлези може да бъде първична, когато има намаление на производството на глюкокортикоиди, минералкортикоиди и надбъбречни андрогени, или вторична, при която няма промяна в секрецията на минералкортикоиди като алдостерон.

Излишъкът от естрадиол при мъжете, хормон, който произвежда признаци на феминизация и промени в еректилната функция на пениса. Това се случва, когато увреждането на черния дроб предизвиква химически промени в молекулите на тестостерона в кръвта, превръщайки го в естрадиол, съединение, получено от него и присъстващо при жените, но не и при мъжете. Естрадиолът инхибира секрецията на LH в хипофизната жлеза и  по този начин и тестостерона в тестисите. Това увеличение на естрадиола може да причини гинекомастия /уголемяване на гърдите/ и преразпределение на окосмяването по тялото.

 Психологически причини

Днешният забързан ритъм на живот и множество психологически и емоционални фактори могат да бъдат причина за безброй здравословни проблеми.

При мъжете потиснатите, задържани и неканализирани психологически и емоционални промени могат значително да повлияят на сексуалната, еректилната, и еякулационна функция, намалявайки тяхната фертилна способност и сексуална активност.

Психогенните причини за еректилна дисфункция или мъжка импотентност могат да бъдат от много широк спектър, но тук ще изложа някои основни. 

Нервност или тревожност

Тревожността и нервността могат да предизвикат състояние на постоянно психическо и физическо напрежение в тялото вследствие на което се нарушава балансът на функции като, хранителен метаболизъм, производство на хормони, сърдечната и сексуалната  функция. Постоянното състояние на бдителност поставя всички телесни механизми във функция на бягство или борба / симпатиковата компонента на нервната система/, намалявайки парасимпатиковия компонент от който зависи ерекцията.

Стрес

Емоционалният стрес, като тревожност или депресия, може да създаде състояние на психическо объркване и слаба реакция към сексуални стимули, предимно сексуалното желание, което е ключовият елемент на ерекцията. 

Проблеми на двойката

Неразрешените или конфликти, които нямат тенденция да бъдат разрешени, могат значително да повлияят на сексуалния живот на двойката и привличането към партньора. 

В много случаи мъжете с проблеми в отношенията могат да загубят сексуалния интерес към партньорката, което води до други две неща: ниска еректилна функция и желание да се потърси/ започне друга връзка, което може да удължи и влоши конфликтите във вече съществуващата връзка.

Във всеки случай ефективната комуникация между двете страни е от съществено значение за разрешаването на всеки конфликт или за справяне с еректилната дисфункция. 

 

 Рискови фактори, усложнения, превенция и начин на живот

Сред най-предразполагащите рискови фактори за еректилна дисфункция или мъжка импотентност могат да бъдат намерени:

Възраст над 40 години

Дислипидемия или повишен холестерол, и/или триацилглицериди в кръвта

Неконтролирана артериална хипертония

Неконтролиран захарен диабет

Пушене 

Заседнал начин на живот

Затлъстяване и наднормено тегло 

Депресия, тревожност и/или хроничен стрес

Проблеми в двойката

Сърдечно-съдови заболявания или анамнеза за инфаркт на миокарда, ангина пекторис или сърдечна недостатъчност

Венозна тромбоза или флебит

Превенция

Постоянните физически упражнения като каране на колело, ходене, бягане, плуване или практикуване на какъвто и да е спорт може да помогне за поддържане и оптимизиране на физическото и емоционалното благополучие, регулиране на глюкозата, повишаване на нивата на тестостерон в кръвта и подобряване на сърдечно-съдовата функция. Всичко това е от съществено значение за правилното функциониране. 

Медитация

Медитирането поне 10 минути на ден се оказва много полезно за стабилизиране на емоциите, разсейване на напрежението и канализиране на сексуалната потентност.

Здравословно хранене

Придържане към продукти с ниско съдържание на мазнини, избягване на преработени храни като колбаси, меса, брашна и пържени храни, в допълнение към увеличаване на консумацията на плодове, зеленчуци и зелени сокове спомага за поддържане на оптимално физическо състояние и функциониране.

Стремеж към поддържане на ефективна комуникация и искрени отношения със сантименталния партньор и/или съпруга.

Упражнения на Кегел

Упражненията на Кегел или свиването на пубокоkцигеналният мускул са техники, които служат за укрепване на силата на тазовите мускули и сфинктерите /уринарни и ректални/ и способността  на контрол. Това е много полезно, когато мъжете страдат от еректилна дисфункция, защото тези мускули помагат за поддържането на ерекция и еякулация. Упражненията са много лесни за изпълнение и се препоръчва извършват два или три пъти на ден. 

Как да започнете? 

Първо намерете правилните мускули. Докато уринирате, опитайте се да задържите урината, като притискате таза. Не бива да участват мускулите на корема, бедрата и задните части. 

След като сте локализирали точните мускули започнете да ги свивате за 3 секунди и след това ги отпуснете. Тази поредица от свиване и отпускане се повтаря 10 пъти. Може да извършвате упражненията в легнало и/ или изправено положение, както и да се редуват.

 

Международен индекс на еректилната функция, наричан още Тест II EF-5

 

 През последните 6 месеца:

1/ Колко често постигахте ерекция по време на полов акт?

а/ почти никога или никога (1)

б/ по-малко от половината пъти (2)

в/ наполовина от контактите/опитите (3)

г/ повече от 50% от случаите (4)

д/ почти винаги или винаги (5)

 

2/ Когато сте имали сексуална стимулация, колко често пенисът е бил достатъчно твърд за да осъществите проникване?

а/ почти никога или никога (1)

б/ по-малко от половината пъти (2)

в/ наполовина от контактите/опитите (3)

г/ повече от 50% от случаите (4)

д/ почти винаги или винаги (5)

**Не е имало сексуална стимулация 

 

3/  Колко често успяхте да поддържате ерекция след проникване?

а/ почти никога или никога (1)

б/ по-малко от половината пъти (2)

в/ наполовина от контактите/опитите (3)

г/ повече от 50% от случаите (4)

д/ почти винаги или винаги (5)

** Не съм имал полов акт (0)

 

4/ Каква беше степента на трудност при поддържане на ерекцията до завършване на половият акт?

а/ изключително трудно (1)

б/ много трудно (2)

в/ трудно (3)

г/ малко трудно (4)

д/ не беше трудно (5)

** Не съм имал полов акт (0)

 

5/  Сексуалните отношения, които сте имали през този период, са били задоволителни за вас: 

а/ почти никога или никога (1)

б/ по-малко от половината пъти (2)

в/ наполовина от контактите/опитите (3)

г/ повече от 50% от случаите (4)

д/ почти винаги или винаги (5)

Резултати:

22-25 Няма еректилна дисфункция
17-21 Лека еректилна дисфункция
12-16 От лека към средна еректилна дисфункция
8-11 Средна  еректилна дисфункция
5-7 Тежка еректилна дисфункция

 

Милена Маринова, Сексолог

 

Centro de Atención Sexológica Milena Marinova Ávila

адрес
Av. de Madrid, 12 2, C, 05001 Avila

имейл
consult@milena-marinova.com

телефон
+34 641 90 77 55
+359 877 38 37 52

Изпратете Whatsapp
Здравейте,
Как можем да ви помогнем?