UncategorizedХѝмен – Hymen

Хѝмен – Hymen

Хѝмен – Hymen

Хѝмен – Hymen

 

Хименът, наречен още девствена ципа (на латински: hymen), идва от името на гръцкия бог на брака Хименей.

 

Идеята, че хименът е мембрана, която се намира вътре във влагалището, сякаш е бариера, е много разпространена, но трябва да знаете, че… не е вярно!  Ако е така, кръвта от менструалният цикъл не би могла да премине, тъй като той ще действа като бариера.

 

Има ли такъв химен?

 

Да, има, и се нарича неперфориран химен.Това е вродена аномалия в развитието на женските полови органи. Въпреки че е най-честата обструктивна аномалия, тя се забелязва при 0,1% от новородените, а диагнозата му е предимно клинична. Обикновено се открива при наличие на циклична коремна болка при момиче, което не е преминало през менархе т.е., първата менструация.

Следователно хименът не е преграда, а много тънка мембрана, която има формата на гънка, Не се къса, а се отваря и отделя.

 

КАК и КОГА може да се отдели?

Общо взето, отделянето може да се случи в най-различни ситуации, които може да нямат нищо общо с вагиналното проникване, като спортуване, колоездене, удар, използване на тампони и т.н.

 

Също така, има жени, които са родени без химен. И такива, които имат толкова еластичен химен, че остава непокътнат при първите сексуални контакти. В медицинската практика съществуват случаи, при които хименът се отделя при  „разкритието“ по време на родилния процес.

 

 

Така че хименът не е показател за девственост или недевственост.

Някои момичета ще могат да усетят отделянето (евентуално придружено с леко кървене), а много други никога няма да разберат кога са се отървали от химена си. И тук е моментът да се запитаме- защо се отдава толкова голямо значение на девствеността на момичетата, а не на тази на момчетата...

 

  Няколко думи за болката 

 

Като цяло хименът е толкова фина мембрана, че в повечето случаи, когато се отвори, не боли и момичетата дори не забелязват. Следователно идеята, че има болка при първите вагинални прониквания, е по-скоро следствие от липсата на опит и липсата на вагинално овлажняване/лубрикация, отколкото от отлепването на химена.

 

След всичко казано до тук, е важно да се знае, че при сексуалните изживявания не трябва да боли, те трябва да доставят удоволствие и следователно, ако боли, не е нужно да се търпи или мълчи; може да се промени практиката или да се отложи за друг, по-подходящ момент.

 

Милена Маринова, Сексолог

изображения – bigstockphoto.com/es/search/hymen/

Centro de Atención Sexológica Milena Marinova Ávila

адрес
Av. de Madrid, 12 2, C, 05001 Avila

имейл
consult@milena-marinova.com

телефон
+34 641 90 77 55
+359 877 38 37 52

Изпратете Whatsapp
Здравейте,
Как можем да ви помогнем?