UncategorizedДиспареуния при мъжете

Диспареуния при мъжете

Dispareunia masculina

Диспареуния при мъжете

Терминът диспареуния – труден или болезнен полов акт – обикновено се свързва с болка по време на проникване при жените. В действителност някои мъже страдат от същото затруднение.

Диспареунията има редица субективни и обективни причини, които често водят до редица психофизиологични болки, а не до заболявания.

Някои мъже губят интерес към ефективно коитално или друго проникване поради болка по време на или след проникването.

Болката може да се появи в областта на препуциума на пениса и скроталната торбичка или във вътрешната анатомия, например в уретрата на пениса, простатата или пикочния мехур.

Защо се случва това?

Много мъже страдат от изключителна чувствителност в главичката на пениса, не само при опипване, галене или директна игра, но и при всички видове задържане веднага след еякулация. Болезнените усещания са много различни. Често преди еякулация е необходимо пенисът да се извади от вагиналният канал поради болезненото усещане. Главичката е раздразнена и  не е защитена от препуциума. Понякога при необрязаните мъже дразненето се дължи на загубата на хигиенни навици. Натрупването на различни бактерии, трихомони или гъбички причинява инфекции и това може да доведе до хронично дразнене.

Друга причина за диспареуния при мъжете е фимозата (невъзможност за спускане на кожата на препуциума, т.е. изменение на кожата около пениса).

Съществуват три ситуации, които възпрепятстват прибирането на препуциума.

Върхът на препуциума е твърде тесен, за да премине през главичката на пениса. Това е нормално при предпубертетните момчета и юноши.

Вътрешната повърхност на препуциума се слива с главичката на пениса. Това е нормално при момчетата и юношите, но не и при възрастните.

Френулумът на пениса е твърде къс, за да позволи пълното прибиране на препуциума (състояние, наречено къс френулум).

Патологичната фимоза се среща рядко и причините за нея са различни. Някои случаи могат да възникнат от баланит (инфекция на пениса, дължаща се на натрупване на смегма в баланопрепуциалното пространство).

Склерозиралият лишей и атрофичният лишей се считат за една от най-важните причини за патологична фимоза. В близост до върха на препуциума се образува белезникав пръстен от втвърдена тъкан. Тази нееластична тъкан предотвратява прибирането.

Друга причина за фимоза може да възникне при нелекувани пациенти с диабет, поради инфекция на препуциума.

Смята се, че причината е вродена, но може да се дължи и на принудително изтегляне на препуциума при бебета по време на хигиена, прилагано от родителите, което създава фиброзни пръстени в препуциума и баланопрепуциумни сраствания.

Когато се установи, че даден индивид има клинична фимоза, достатъчна да причини хронични инфекциозни процеси и/или болка или дразнене по време на полов акт, се препоръчва обрязване.

Има и мъже с истинска свръхчувствителност на главичката на пениса, която постоянно се дразни от дрехи или телесен контакт.

Болестта на Пейрони, причинена от индурация и фиброза на кавернозното тяло на пениса, се изразява също в изкривяване с постепенно увеличаване на ъгъла вдясно и вляво от средната линия, което понякога затруднява, а в напреднал стадий прави коитуса невъзможен.  Възможно е да има болка и при опит за полов акт, когато пенисът се разтяга прекомерно.

Това са някои от причините, които могат да допринесат за появата на мъжка диспареуния. Понякога, при добра хигиена и грижи, дискомфортът намалява и изчезва. В други случаи, независимо от причината за болката или дискомфорта, е необходимо посещение при лекар (личен лекар, уролог) или друг специалист.

Centro de Atención Sexológica Milena Marinova Ávila

адрес
Av. de Madrid, 12 2, C, 05001 Avila

имейл
consult@milena-marinova.com

телефон
+34 641 90 77 55
+359 877 38 37 52

Изпратете Whatsapp
Здравейте,
Как можем да ви помогнем?